Пастила без цукру не міф, а солодка реальність

пастила

П ро смаки сперечаються, та ще й як! Ось і пастила без цукру натерпілася звинувачень з серії «не пробував, але без цукру буде кислою». Міркують так тільки ті, хто дійсно не пробував, або, спробувавши, не здогадався, що в складі цукру немає зовсім.

Чому пару століть назад пастила без цукру була солодкою

Доморощені експерти, які міркують про кисле яблуко і неможливість солодкого десерту без цукру, мабуть не пам'ятають, наскільки дорогим було солодке задоволення не так давно. Завдання підсолоджувача успішно вирішував мед, і сучасні рецепти медової пастили відрізняються і солодкістю, і користю.

Однак і мед був для ласунів, типовий рецепт вікової давнини до подиву простий:

  • Яблуко очистити, підварити до м'якого стану;
  • Збити пюре, дати постояти;
  • Додати яєчний білок, збити до густої маси;
  • Витримати у пічці до готовності.

Навіть меду немає, але десерт виходив не кислим, а навіть солодким, правда, часу процес займав дуже багато, в залежності від площі викладки солодощів до 1,5 доби. Під час витримки кислинка зникала, яблучне пюре набирало солодкості та ставало м'яким і ніжним на смак.

Цукор з'явився, як спосіб значно прискорити процес. В поєднанні з попереднім віджиманням на пресі продукт виходив зі стану безперервною стрічкою. Ноу-хау технологів довели процес до досконалості, а пастила стала важко пережовуватися і ... кислою.

Так за часів СРСР ледь не занапастили десерт, який колись займав почесне місце на всіх столах, від сільського до панського. Добре, що українські виробники відроджують традиційні рецепти і технології виробництва.

Чому сьогодні пастилу купити можна недорого

Історія розвивається по спіралі: колись дуже дорогий цукор був недоступний простим людям, сьогодні він значно здорожує готовий продукт. Одночасно працює пропаганда здорового харчування, в якій цукру все менше місця, ось виробники і почали його виключати.

При цьому кулінари не забувають про прибуток, тільки отримують його не за рахунок підвищення ціни. Математика трохи інша:

  • Вітчизняна сировина (яблука та інші фрукти) коштують недорого, особливо в сезон і при наявності довгострокових контрактів;
  • Відсутність зайвих добавок серйозно знизила вартість обладнання;
  • Натуральність продукту виключила претензії з боку контролюючих органів;
  • Невисока собівартість дозволила збільшити обсяги продажів.

Тому якщо потрібна смачна і корисна пастила, купити її можна недорого, і вона буде свіжою і смачною.

Запитаєте „як же час виготовлення партії”? Воно перестало мати значення, процес стає безперервним, компенсуючи простої та інші втрати часу. Так що з обсягами проблем немає, навіть без штучних способів прискорення готовності продукту.

Звідси солодкий смак, незважаючи на відсутність цукру, і відсутність кислуватого присмаку, оскільки витримка достатня, щоб прибрати зайву кислоту. Зате є смачний і корисний десерт, рекомендований усіма без винятку дієтологами.

Обов'язково спробуйте, вам сподобається!